Udgivet i

Akne

Behandling og håndtering af voksen akne

Håndtering af voksen akne – HVORFOR KOMMER DET TILBAGE, OG HVORDAN HÅNDTERER MAN DET?

Akne er en hudsygdom, der er forbundet med ungdomsårene. Spredt på ansigtet, halsen og ryggen giver bumser mange teenagere søvnløse nætter, der ikke kan vente på, at symptomerne aftager. Men for nogle mennesker fortsætter akne godt ind i voksenalderen. Sygdommen, der opstår efter 25-årsalderen, henvises til som sen akne eller voksen akne. Nogle gange er ændringerne svære at skjule under makeup og forårsager komplekser. Er der effektive måder at reducere tendensen til akneudbrud på? Tjek vores tips.


VOKSEN AKNE – LAD OS STARTE MED STATISTIKKEN

Akne hud hos voksne er, modsat hvad man skulle tro, ikke ualmindeligt. Akne i sig selv er en af de mest almindelige hudsygdomme i udviklede lande og påvirker 85% af teenagere og unge mennesker i alderen 18-35. Det manifesterer sig normalt i flere år og aftager eller har en mildere form efter 20-årsalderen. Desværre påvirker sen akne så mange som 54% af kvinder og 40% af mænd mellem 25 og 40 år, og det sker endda, at det kun opstår hos mennesker over 50. Det er værd at bemærke her, at blandt teenagere er drenge mere berørt, mens akne oftere påvirker kvinder.

AKNE HOS VOKSNE – ÅRSAGER

Akne på ryggen, halsen, kavalergangen og frem for alt ansigtet… hvorfor er det sådan en almindelig dermatologisk sygdom? Dannelsen af bumser, papler og hudorme, som vi ikke kan lide, er forbundet med:

overdreven produktion af talg af talgkirtlerne, forstyrrelser i keratiniseringsprocessen, hvilket resulterer i blokering af hårtalgapparatet af hornproppen, hudkolonisering af aknebakterien Propionibacterium acnes, inflammatorisk og immunrespons. Det skal bemærkes, at akne kan være genetisk bestemt. Det er dog hverken en smitsom sygdom.


VOKSEN AKNE FAKTORER

Der er flere faktorer, der kan bidrage til udbruddet af voksen akne. Hormoner er normalt de første, der bliver angivet, især hos kvinder, svingninger relateret til menstruationscyklussen. Mange kvinder klager over bumser før deres periode, som forsvinder kort tid efter menstruationens afslutning. Det sker dog, at akne generer dig hele tiden, uanset cyklusfasen. En faktor, der kan bidrage til dette, er stress, som påvirker vores hormonsystem og fremmer øget talgproduktion.

Også på listen over akneudløsere er hudpleje- og makeupprodukter, der tilstopper hudens porer, hvilket gør den meget udsat for udbrud.

Mange kilder peger på kosten som en årsag eller medvirkende faktor til akne hos voksne. Der er fødevarer, der kan bidrage til hudproblemer. Mest mælk og mejeriprodukter udveksles her. Det er dog værd at huske, at disse produkter er en meget vigtig kilde til calcium i kosten, så hvis du vil give dem op eller begrænse dem betydeligt, skal du inkludere andre fødevarer, der er rige på calcium, i din menu, for eksempel plantebaserede drikkevarer, som ofte indtages af veganere – det er godt at tjekke deres sammensætning og ernæringsværdier, da disse drikkevarer varierer i kvalitet og calciumindhold. Et andet produkt, der kan øge tendensen til akne, er mælkechokolade. En af undersøgelserne viste, at det øger tendensen til akneudbrud med så meget som 28%! Interessant nok reducerer “mørk” chokolade, dvs. med et højt indhold af kakao, denne tendens med 10%, hvorfor det er værd at vælge som en snack.

Nogle gange påvirker akne læsioner mennesker, der tager visse medicin, især kortikosteroider, anabolske steroider og lithium.

Årsagerne til akne hos voksne er derfor meget komplekse, men at kende dem er en uvurderlig hjælp i behandlingen af sygdommen.


BEHANDLING AF VOKSEN AKNE

For at slippe af med symptomerne på acne, bruges anti-seborrhoeic, anti-inflammatoriske, keratolytiske (opløser det kalløse lag af epidermis) og antimikrobielle lægemidler eksternt. Hvis sygdommen er alvorlig, kan lægen beslutte om generel behandling. Det er vigtigt at se en hudlæge tidligt – jo før du gør det, jo bedre er dine chancer for succes.

Retinoider, som er et derivat af vitamin A, er meget effektive i behandlingen af acne. Gruppen af retinoider inkluderer: retinol, retinal, retinsyre, samt deres metabolitter og isomerer. Retinoider har en gavnlig effekt i tilfælde af mange hudproblemer, især tab af fasthed og elasticitet og acne. I behandlingen af denne sygdom har specialister brugt dem i over 50 år, både oralt og topisk – på huden, hvilket bidrager til en betydelig forbedring af hudens tilstand. Men vigtigt, retinoider kan have bivirkninger, så husk altid at bruge dem med forsigtighed og som anvist af din læge. I tilfældet med huden inkluderer bivirkninger tørhed, irritation og øget følsomhed.


AKNE CREME MED RETINOL I SIKKER KONCENTRATION

Tænker på mennesker med en tendens til seborrhea, dannelsen af hudfejl, acne læsioner og hudorme, blev Pharmaceris PURERETINOL voksen acne creme med 0,3% ren retinol skabt. Præparatet har en afbalanceret anti-acne og anti-rynke effekt, hvilket er grunden til at det er et ideelt valg for mennesker i moden alder. Retinol er indeholdt i mikrosfære, ceramidbærere, hvilket sikrer dets stabilitet og beskytter det mod oxidation. Effekten af systematisk brug af cremen er større spænding og synlig udglatning af epidermis. Du vil også bemærke mindre tendens til papler, pustler og acne udbrud.

For at afbalancere effekten af retinol, bruger cremen højt fugtgivende og nærende emollient ingredienser: liljeekstrakt, Shea smør, oliven voks, bomuldsolie, samt 4% biomimetisk squalane, som styrker lipidbarrieren i epidermis. Præparatet plejer professionelt og omfattende huden, så den forbliver glat, fugtet, fast og frem for alt fri for acne læsioner.

Acne creme til voksne er en af de grundlæggende præparater, der hjælper med at eliminere dette besværlige problem. Sats på specialiserede og beviste løsninger og se, hvordan din hud bliver smukkere dag for dag.