Udgivet i

Rosacea- Årsager symptomer og effektiv hudpleje

Rosacea- Årsager symptomer og effektiv hudpleje

ÅRSAGER, SYMPTOMER, HUDPLEJE MED ROSACEA

Rosacea er en sygdom, så det kræver konsultation med en læge og omhyggelig overholdelse af medicinske anbefalinger. Kombinationen af terapi og korrekt hudpleje muliggør forlængelse af remissionsperioder og forbedring af patientens livskvalitet. Hvordan plejer man en teint med rosacea? Hvad skal man vaske ansigtet med rosacea? Vi besvarer disse og lignende spørgsmål i artiklen.

ROSACEA – SYMPTOMER, ÅRSAGER OG FORLØB

Rosacea er en kronisk, inflammatorisk dermatose, der udvikler sig på grundlag af vaskulære lidelser, løber med perioder med forværring og remission, sjældent lover fuldstændig bedring. Det påvirker 1,5-10% af befolkningen, tre gange oftere kvinder end mænd. Rosacea observeres oftere hos mennesker med lys teint (I og II hudfototype ifølge Fitzpatrick-klassifikationen). Sygdommen udvikler sig normalt hos mennesker mellem 30 og 50 år.

Rosacea manifesterer sig i form af bumser, papler, knuder, telangiectasi og permanent erytem, der er placeret i området af kinderne, næsen og hagen. Hudlæsioner typiske for rosacea udvikler sig på grundlag af vaskulære læsioner. Kapillærerne fyldes overdrevent med blod, er skrøbelige og brister derfor. Skrøbelighed og overdreven vaskulær permeabilitet bidrager til penetration af inflammatoriske faktorer, der intensiverer erytem. Læsionerne forudgås af prerosacea – symptomer typiske for vaskulær hud.

Rosacea- effektiv hudpleje
Rosacea stage of severity
Årsagerne til rosacea er komplekse, de vigtigste er:
 • Vaskulære lidelser, oprindeligt forbigående, derefter permanent erytem, telangiectasi, dvs. permanent dilation af blodkarrene i papillærplexus i huden. Blodkar på betændelsesstedet er karakteriseret ved øget blodgennemstrømning.
 • Forstyrrelse af immunrespons forårsaget af faktorer i det eksterne miljø.
 • Aktivitet af frie radikaler.
 • Påvirkning af UV-stråling.
 • Påvirkning af vævsenzymatiske mekanismer.
 • Virkningen af mikroorganismer, herunder: infektion med Demodex, Malassezia furfur gær, Helicobacter pylori bakterier, parasitære sygdomme.
 • Genetiske faktorer.
 • Overdreven hudfølsomhed.

Miljøfaktorer, der har en betydelig indflydelse på udseendet og forværringen af rosacea-symptomer, inkluderer: alkohol, cigaretter, varm og krydret mad, påvirkningen af visse lægemidler, pludselige temperaturændringer, stærk vind, rum med høj luftfugtighed og omvendt – meget tør luft, påvirkningen af stråling sollys, hormonelle lidelser, stærke følelser, stress, utilstrækkelig hudpleje, intens fysisk anstrengelse. Ændringerne intensiveres også under påvirkning af hormonelle faktorer. Vi observerer forværring af ændringer i perimenopausale perioden, under graviditet og under brug af oral prævention.

Læger skelner mellem fire former for sygdommen:
 • Telangiectatisk-erytematøs form – et karakteristisk symptom er et midlertidigt eller permanent erytem placeret symmetrisk på begge sider af ansigtet. Det ledsages af telangiectasi og ansigtshævelse, patienter klager over brændende fornemmelse og stramhed.
 • Maculopapulær form – karakteriseret ved periodisk tilstedeværelse af bumser og papler på det erytematøse grundlag. Denne form for sygdommen coeksisterer ofte med acne vulgaris, hvilket gør dens korrekte diagnose endnu mere vanskelig. Rosacea og acne vulgaris adskiller sig ved, at vi med rosacea ikke observerer tilstedeværelsen af hudorme.
 • Hypertrofisk – i denne form for sygdommen observeres det allerede nævnte erytem, papler og telangiectasier, og desuden uregelmæssig hudfortykkelse og en tendens til at danne tumorer. Læsionerne er oftest placeret på næsen, mindre ofte på panden og kinderne. Denne form for sygdommen diagnosticeres oftest hos mænd.
 • Okulær – praktisk talt halvdelen af patienterne lider af den okulære form af rosacea. Dens karakteristiske symptomer er brændende hud omkring øjnene, vandige øjne, fotosensitivitet, tørhed, konjunktival irritation og rødme, konjunktivitis og fornemmelsen af et fremmedlegeme i øjet. Patienten kræver konstant pleje af både en dermatolog og en øjenlæge.

Differentiering af rosacea er baseret på tre sygdomme:

 • Lupus erythematosus – forekomsten af infiltrative ændringer med en betydelig fortykkelse af stratum corneum omkring hårsækkene er typisk for sygdommen. På den anden side er der ingen papulære eller pustulære ændringer i lupus.
 • Acne vulgaris – forbundet med overaktive talgkirtler, karakteriseret ved tilstedeværelsen af papler, bumser, hudorme, purulente cyster. Imidlertid observerer vi ikke vaskulære ændringer.
 • Udbredt facial lupoid – typiske symptomer på denne sygdom er tilstedeværelsen af knuder, der skifter farve under tryk, nedbrydelse og ar.
InnoTetrapeptideTM is a peptide that reduces the visibility of redness

ROSACEA – PLEJE

Hvordan slipper man af med rosacea? Som allerede nævnt er rosacea en kronisk, tilbagevendende dermatose. Korrekt hudpleje genopretter livskomforten og forhindrer forværring af symptomer.

Hud med rosacea, ligesom følsom hud, er tilbøjelig til irritation, rødme, stikken, brændende fornemmelse og giver indtryk af stramhed. Pleje af hud med rosacea er en stor udfordring, korrekt udvalgte dermocosmetika vil hjælpe dig med at klare det. Det udvikler sig på grundlag af vaskulær hud, derfor brugen af aktive ingredienser, der forbedrer blodmikrocirkulationen, styrker karvæggene, indsnævrer dilaterede kapillærer og reducerer rødme. Hud med rosacea er også karakteriseret ved skader på den beskyttende epidermale barriere, hvilket resulterer i overfølsomhed.

HVAD SKAL MAN SE EFTER I DERMOCOSMETICS TIL ROSACEA HUD?

 • Brug ikke sæbe til at vaske huden, men lette, ikke-skummende ansigtsrens geler.
 • Vask huden med lunkent vand, aldrig med varmt vand, tør huden, undgå at gnide, ru håndklæder osv.
 • Undgå varme bade, varmt vand, selvom det ikke er i kontakt med huden i ansigtet, kan det forårsage dilation af blodkar og erytem.
 • Undgå absolut mekaniske peels, erstat dem med enzym peels.
 • Når du anvender en dermocosmetic for første gang, er det altid værd at lave en allergitest.
 • Husk om fotoprotektion. Solen og frie radikaler har deres berygtede del i udviklingen af rosacea. Da infrarød stråling og HEV-stråling (højenergiblåt lys udsendt af skærmene på smartphones, tv’er og bærbare computere) genererer endnu flere frie radikaler end UV A + UV B-stråling, skal du vælge dermocosmetika, der giver bredbåndsbeskyttelse – mod UV, IR og HEV. Husk, at UV A-stråling påvirker huden med samme intensitet hele året rundt, også om vinteren. Dagcreme med UV-filtre er grundlaget for pleje.
 • Brug dermocosmetika med fugtgivende, beroligende, beroligende og regenererende egenskaber.
 • Udover dag- og natcremer er det værd at inkludere masker i din pleje. Hydrogelmasker er særligt effektive, hvis anvendelse er meget enkel, kræver ikke gnidning af huden eller vask af rester.
 • Til hudmakeup skal du vælge væsker, der indeholder UV-filtre og aktive ingredienser, der plejer den couperose hud.
 • Til makeupfjernelse skal du vælge micellære væsker designet til følsom eller couperose hud.
 • Med rosacea er kosmetiske procedurer, der kræver tryk, intens friktion og eksfoliering, forbudt – kemiske peels med et højt indhold af syrer, mikrodermabrasion, mekanisk eksfoliering, hudopvarmning og kølebehandlinger, sauna og solarium, ansigtsmassage, undtagen lymfemassage, hvis formål er at slippe af med metaboliske biprodukter.
 • Det er værd at eliminere krydrede krydderier, alkohol, stærk kaffe fra kosten – den korrekte kost og hudpleje er et system af forbundne fartøjer.
 • Undgå faktorer, der forværrer acne-læsioner.
Hudpleje rutin med dermokosmetiske produkter

HVAD SKAL MAN SE EFTER I DERMOCOSMETICS TIL ROSACEA HUD?

 • Vitamin C – vitamin C-mangel resulterer i en forstyrrelse af kollagensynteseprocessen, hvilket bidrager til et fald i hudens elasticitet og fasthed, fordybning af rynker, samt skrøbelighed af kapillærer, hvilket fører til en tendens til blå mærker og mikro-blå mærker.
 • Vitamin K – forbundet af de fleste af os med blodkoagulationsprocessen. Det fremskynder absorptionen af subkutane blå mærker, brudte kapillærer og rødme. Brugt i cremen på blodkar stimulerer det aktiviteten af stoffer, der er ansvarlige for blodkoagulationsprocessen, takket være hvilken det beskadigede blodkar forsegles hurtigere, blodcellestrømmen stoppes, og dermed reduceres synligheden af rødme. Dermocosmetika med vitamin K forbedrer hudtonen. Vitamin K anbefales til brug på huden med symptomer på paroxysmal erytem, problemet med telangiectasia, mørke cirkler under øjnene, cyanose, samt en forberedelse, der forbereder huden til æstetiske medicinske behandlinger og en beroligende middel efter behandlinger.
 • Beroligende ingredienser som betain, d-panthenol, allantoin, kalkvand. Kalkvandet indeholdt i CALM-ROSALGIN Night redness reducing cream har antiseptiske, beroligende og beroligende egenskaber. D-panthenol indeholdt i PURI-ROSALGIN Soothing physiological face wash gel trænger let ind i epidermis, fugter, beroliger, beskytter og anti-kløe.
 • Olivenvoks indeholdt i LIPO-ROSALGIN multi-soothing face cream, på grund af dens lave molekylvægt, trænger let ind i huden, fugter huden, skaber et okklusivt lag, der forhindrer vandtab.
 • InnoTetrapeptideTM er et peptid, der reducerer synligheden af rødme og dilaterede blodkar forårsaget af inflammatoriske reaktioner. Det hæmmer frigivelsen af interleukiner, der er ansvarlige for inflammatoriske reaktioner, samt aktiviteten af collagenase, der bidrager til collagen nedbrydning.